DNA: angajaţi ai BCR, trimişi în judecată pentru fraudă bancară de 11,3 milioane de euro

Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis în judecată 28 de persoane care ar fi participat la fraudarea Băncii Comerciale Române, Sucursala Alba. Printre inculpaţi se numără şi angajaţi ai băncii, inclusiv directorul agenţiei, care ar fi pus la dispoziţia unor firme credite de peste 11 milioane de euro, care nu au mai fost returnate.
Mihai Banita - joi, 10 iul. 2014, 10:04
DNA: angajaţi ai BCR, trimişi în judecată pentru fraudă bancară de 11,3 milioane de euro

10 angajaţi ai BCR de la Centrul de Afaceri Corporate Alba Iulia sunt suspectaţi de DNA pentru că ar fi acordat 56 de credite, în perioada 2004-2010, fără ca firmele beneficiare să fi îndeplinit condiţiile de creditare, potrivit unui comunicat de presă al DNA.

Mai mult, în schimbul unor sume de bani, angajaţii băncii ar fi raportat informaţii eronate către centrala BCR pentru a ascunde aceste credite, pe care le-au şi restructurat fără a respecta regulamentele băncii.

„În perioada 2004-2010, în baza unei rezoluții infracționale unice, inculpații și-au încălcat atribuțiile de serviciu cu prilejul activităților de aprobare a creditelor și/sau tragerii sumelor de bani aprobate în ceea ce privește firmele administrate sau reprezentate de ceilalți inculpați.

Acest lucru s-a materializat prin depășirea competenței de aprobare, acceptare de documentații incomplete, neconstituirea și raportarea către centrala BCR SA a unor firme ca debitor unic față de care banca înregistra expunere, acordarea de punctaje care favorizau clientul pentru eludarea condițiilor de acordare, neverificarea îndeplinirii de către solicitanți a condițiilor impuse de normele bancare pentru încheierea convențiilor de creditare precum și a destinației sumelor acordate, nerespectarea condițiilor pentru reactivarea și restructurarea creditelor, neurmărirea derulării creditelor de la acordare până la rambursarea integrală, obținând astfel un folos material necuvenit pentru acestea, corelativ cu producerea unui prejudiciu in patrimoniul unității bancare”, se arată în comunicatul DNA.

Cele 56 de credite au fost acordate către 34 de firme, cu încălcarea gravă a regulamentului intern, şi a normelor de creditare, susţine DNA.

Angajaţii băncii şi-a depăşit limitele de autoritate când au aprobate cuantumul unor credite şi au acceptat copii xerox a unor documente, fără a fi certificate pentru conformitate cu originalul, documente care în urma cercetărilor s-au dovedit a fi false, se mai arată în comunicatul DNA.

DNA arată că o parte din bani ajungeau înapoi în conturile BCR, dar ca rate plătite de alte firme cu care aceste firme aveau „relaţii” contractuale, posibil cu aceeaşi acţionari reali.

„Inculpații (…), în scopul disimulării provenienței ilicite a sumelor obținute prin încheierea convenției de creditare, au supus aceste sume unui circuit de reciclare, în urma căruia cea mai mare parte din creditele de investiții au avut ca destinație finală plăți către furnizori sau acoperirea ratelor de credite, dobânzi și comisioane restante, pe care o serie de clienți, aflați în „relații” comerciale, le datorau unității bancare”, se arată în comunicat.

Banca Comercială Română s-a constituit parte civilă în cauză.

Aceasta acuză un prejudiciu echivalent în moneda națională cu suma de 11.336.000 euro. Această sumă include şi beneficiul nerealizat, urmând ca pe parcursul procedurilor sa reactualizeze valoarea prejudiciului.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul DNA.

Alte fraude la BCR

BCR, care are una dintre cele mai mare rate ale creditelor neperformante din sistem, a mai fost ţinta şi altor fraude realizate în complicitate cu angajaţii săi.

O reţea similară cu cea din acest caz, care acţiona la sucursalele BCR Gorj şi BCR Novaci, a prejudiciat banca cu 8 milioane de euro.

De asemenea, un angajat al BCR Braşov a furat din conturile deponenţilor aproximativ 200 – 300 de mii de euro anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...