Mario Draghi, dispus să plătească băncile pentru a acorda împrumuturi

Banca Centrală Europeană ar putea să plătească băncile pentru a se împrumuta de la BCE, cu condiţia să acorde la rândul lor credite gospodăriilor şi companiilor, a declarat joi preşedintele BCE, Mario Draghi, cu ocazia prezentării unui nou program destinat stimulării creditării, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 10 mart. 2016, 20:24
Mario Draghi, dispus să plătească băncile pentru a acorda împrumuturi

Draghi a precizat că, în conformitate cu noul program ‘ţintit’ de operaţiuni de refinanţare pe termen lung (TLTRO II), credite pe patru ani vor fi oferite la dobânda de bază a BCE, care tocmai a fost redusă joi la nivelul zero, iar băncile care acordă cele mai multe credite ar putea beneficia şi de un discount.

‘Băncile vor plăti dobânda de refinanţare în momentul licitaţiei-care acum este zero- şi ar putea chiar beneficia de o reducere în funcţie de volumul creditelor pe care le acordă’, a anunţat Draghi la conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară.

În paralel, BCE a redus joi dobânda la depozite până la minus 0,4%, ceea ce sugerează că, practic, va plăti băncile să împrumute de la BCE pentru a stimula creşterea şi inflaţia. ‘Volumul fondurilor pe care o bancă le poate împrumuta este legat de volumul creditelor pe care le au în bilanţ. Astfel că o bancă foarte activă în acordarea de credite în economia reală poate împrumuta mai mult decât o bancă concentrată pe alte activităţi’, a concluzionat Draghi.

De asemenea, BCE a anunţat joi că, începând din luna aprilie a acestui an, achiziţiile sale lunare de obligaţiuni vor fi majorate de la 60 până la 80 de miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...