Nou regulament de furnizare a gazelor. Ce se schimbă în factură şi ce câştigă consumatorii

Noile facturi de gaze vor conţine mai multe informaţii, perioada în care se va putea face autocitirea este de minimum cinci zile lucrătoare, clienţii vulnerabili vor fi facturaţi doar pe baza consumului real, nu a celui estimat, iar, în caz de dificultăţi la plată, clienţii pot negocia cu furnizorul. Acestea sunt câteva dintre prevederile noului regulament de furnizare a gazelor naturale.
Economica.net - mie, 29 iun. 2016, 11:24
Nou regulament de furnizare a gazelor. Ce se schimbă în factură şi ce câştigă consumatorii

“Pentru clienţii vulnerabili din motive de venituri reduse, facturarea lunară a consumului de gaze naturale se va realiza de furnizor doar pe baza consumului efectiv de gaze naturale, determinat prin citire de către operator/autocitire de către clientul vulnerabil a indexului echipamentului de măsurare, în perioada în care instituţiile statului cu atribuţii în domeniul protecţiei sociale acordă acestor clienţi ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale” se arată în comunicatul ANRE referitor la noul regulament de furnizare al gazelor.

“A fost introdus un capitol distinct cu prevederi privind facturarea, care detaliază principiile generale, perioada de facturare, modul de determinare a consumului de gaze naturale aferent unei perioade de facturare, informațiile minime care trebuie cuprinse în factură, precum și modul de emitere, transmitere și plată a facturilor” se mai arată în comunicat.

“Pentru facturarea pe baza autocitirii s-a introdus obligaţia furnizorului de a comunica clientului final, prin intermediul facturii, intervalul de timp în care se poate transmite indexul autocitit şi linia telefonică dedicată şi gratuită, care înregistrează atât data transmiterii indexului autocitit, cât şi conţinutul mesajului. Pentru a da posibilitatea clientului final de a beneficia de o perioadă corespunzătoare pentru transmiterea indexului autocitit, s-a introdus precizarea că aceasta nu poate fi mai mică de 5 zile calendaristice”, mai spune ANRE.

Noul regulament oferă clienţilor care nu pot plăti la un moment dat factura posibilitatea unei eşalonări a sumelor datorate furnizorului.

“Pentru informarea clientului final, au fost precizate măsurile alternative pe care furnizorul poate să le ia, după caz, la cerere, în situaţia în care clientul final se confruntă cu dificultăţi la efectuarea plăţii facturii prin modalităţile prevăzute în contractul de furnizare a gazelor naturale, caz în care există posibilitatea oferirii unei alte modalităţi de efectuare a plăţii, respectiv în situaţia în care clientul final se confruntă cu dificultăţi financiare la plata facturii, caz în care există posibilitatea negocierii unui plan de eşalonare a sumelor datorate pe o perioadă stabilită de furnizor în funcţie de cuantumul obligaţiilor de plată şi de capacitatea financiară de plată a clientului final. Furnizorul va analiza cererea clientului final şi, de la caz la caz, va decide oportunitatea oferirii acestuia a măsurilor alternative” mai spune ANRE.

Cum va arăta factura

“Pentru a garanta tuturor clienţilor finali, indiferent de regimul de furnizare, un nivel minim de calitate în ceea ce priveşte factura de gaze naturale, s-a stabilit un set minim de informaţii pe care furnizorul are obligaţia să le includă în aceasta şi/sau în documentele anexate acesteia”, mai spune ANRE.

„Astfel, în vederea vizualizării mai uşoare şi mai rapide a informaţiilor, factura de gaze naturale va avea o primă pagină care va cuprinde elementele necesare pentru a înţelege cum este facturat consumul de gaze naturale şi cât trebuie să plătească clientul final pentru acest consum, având în spate celelalte informaţii privind facturarea care oferă periodic clientului final o perspectivă cuprinzătoare asupra consumul efectiv realizat şi a costului actual cu gazele naturale, astfel încât acesta să aibă posibilitatea de a-şi ajusta propriul consum, respectiv alte informaţii ce pot fi utile clientului final pe parcursul derulării contractului de furnizare (ca de exemplu: informaţii privind dreptul clientului final de a beneficia de un nivel mimim de calitate a activităţii de furnizare şi a serviciilor aferente alimentării cu gaze naturale, informaţii privind modalităţile de transmitere a plângerilor de către clienţii finali, precum şi privind opţiunile pe care le au aceştia în cazul în care nu sunt satisfăcuţi de modul de soluţionare al plângerii de către furnizor, informaţii privind dreptul clientului final de a schimba furnizorul)”, mai spune ANRE.

Te-ar mai putea interesa și
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere în primul trimestru al acetui an....
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...