EXCLUSIV Reguli noi la RCA, după numirea noului președinte ASF. Asigurătorii mai ratează o ocazie de a pune capac tarifelor din service

Discuțiile pe marginea modificării legii RCA se amână cu încă două săptămâni, până după numirea noului președinte al Autorității de Supraveghere Financiară(ASF), al cărui nume a fost deja stabilit în urma negocierilor între partidele parlamentare, au arătat, pentru ECONOMICA.NET surse politice. Pe de altă parte, ASF, care este însărcinată cu analiza ultimelor modificări discutate, a renunțat la posibilitatea introducerii unei referințe pentru prețurile practicate de service-uri la reparații, așa cum propuseseră firmele de asigurare și se concentrează pe doar trei aspecte, dintre care doar două vor face obiectul unor posibile modificări legislative.
Gabriela Ţinteanu
Şerban Buşcu -
joi, 11 iun. 2020, 18:44
EXCLUSIV Reguli noi la RCA, după numirea noului președinte ASF. Asigurătorii mai ratează o ocazie de a pune capac tarifelor din service

Decontare directă obligatorie și introducerea unui sistem prin care firmele de asigurare care nu își achită la timp daunele  își vor pierde temporar dreptul de a mai vinde RCA.Acestea sunt cele două modificări legislative care vor face obiectul propunerilor pe care ASF le va înainta Parlamentului și care vor fi discutate în comisiile de specialiate, cel mai probabil peste două săptămâni, au arătat, pentru ECONOMICA.NET, surse politice și din supraveghere.

În plus, ASF se gândește și la o formulă prin care să fie schimbată modalitatea de raportare a dosarelor de daună, însă această modificare se va putea face prin normă emisă de Autoritate, fără a mai fi nevoie de o schimbare a legii.

Cele trei puncte fac parte dintr-un pachet de patru posibile modificări, care au fost trasate ca sarcină ASF de către parlamentari și despre care ECONOMICA.NET a scris în exclusivitate. Al patrulea punct era introducerea unei referințe pentru tarifele de raparație, la un nivel similar cu cel aplicat de service-urile de reprezentanță pentru ora de manoperă, așa cum au susținut și cu alte ocazii firmele de asigurare, care acuză service-urile independente că practică tarife prea mari. La acest punct s-a renunțat, însă, din motive care țin mai ales de legislația europeană.

” Nu se putea pune problema unui plafon pentru reparații. Era infrigement fără discuții. Ce făceam? Modificam legea ca să scăpăm de un infrigement și dădeam de altul?”, au declarat, pentru ECONOMICA.NET, surse din supraveghere.

Amintim că modificările legislative la care am făcut referire mai sus vin tocmai în contextul în care legea 132/2017, a RCA, va fi modificată, le cererea Comisiei Europene, în sensul eliminării unor restricții de preț, anume plafonul de 25% pentru cheltuielile administrative incluse de firmele de asigurare în prețul RCA și obligativitatea raportării schimbărilor de tarif către ASF, înainte de a fi aplicate.

Despre modificările impuse de CE, inițiate de către Guvern și votate deja de Senat, puteți citi AICI.


Cu ce propuneri merge ASF în fața comisiilor de specialitate din Parlament


În acest context, peste două săptămâni, specialiștii ASF vor merge în fața Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, condusă de Iulian Iancu, cu două propuneri. Ulterior, cele două modificări se vor adăuga celor impuse de CE și vor merge la vot, în plen. Prima propunere este introducerea decontării directe obligatorii, variantă despre care s-a mai discutat și cu ocazia apariției legii 132/2017 și chiar înainte și care este susținută și de organizațiile de consumatori, ale transportatorilor și ale service-urilor.

În acest moment, decontarea directă funcționează ca o clauză opțională, la contractul de RCA. Concret, pentru un supliment de primă (care merge de la 80-90 de lei până la 200 de lei, în funcție de firma de asigurare) clientul poate alege ca firma de asigurare de unde a cumpărat RCA să acopere și eventualele daune, pe un sistem asemănător cu cel de la CASCO. Ulterior, firma care a vândut RCA șoferului păgubit își va recupera banii de la firma care a asigurat șoferul vinovat.

Dacă această clauză devine obligatorie, așa cum va propune ASF, potrivit surselor noastre, prețul va crește, însă există posibilitatea ca în acest fel să atragă mai mulți clienți și alte societăți decât cele care domină autoritar piața, adică City Insurance și Euroins, care adună peste 70% din primele brute subscrise. Cele două au cele mai multe reclamații privind plata cu întârziere sau incompletă a daunelor și au fost și amendate de ASF pentru astfel de abateri, dar și pentru constituirea incorectă a rezervelor de daună. Pentru introducerea unui astfel de sistem, pe care l-a propus în 2015-2016 și fostul președinte ASF, Mișu Negrițoiu, va fi nevoie, cel mai probabil, de constituirea unei case de compensare, cu ajutorul căreia să se facă automat plata dinspre asigurătorul șoferului vinovat spre cel al șoferului păgubit. În  caz contrar se poate ajunge la situații de blocaj, mai ales că există exemplul regreselor CASCO-RCA. Marii asigurători de pe zona CASCO au de încasat și acum sume importante, unele disputate în instanță, de la marii asigurători RCA. Aceste regrese apar atunci când asigurătorul CASCO achită dauna asiguratului său, deși respectiva daună a fost provocată de un alt șofer, asigurat RCA la altă companie.

A doua propunere cu care ASF va merge în Parlament este introducerea unui sistem de sancționare automată a firmelor de asigurare care nu plătesc la timp daunele. ” Ne gândim la un sistem care să permită ca, după o anumită perioadă de întârziere, să fie sancționate prin suspendarea temporară a dreptului de a mai emite RCA, firmele care nu plătesc la timp. Cât va fi suspendarea, o lună sau două sau trei, o să rămână la latitudinea ASF”, spun surse din supraveghere implicate în discuții.

A treia modificare la care se lucrează și care ar putea fi făcută prin normă ASF, nu prin lege, este schimbarea sistemului de raportare a dosarelor de daună, o modificare mai degrabă tehnică.

 

Surse politice: Numele noului președinte ASF se știe deja. Modificările le lege îl așteaptă

Deși termenele pentru înaintarea acestor modificări erau mai apropiate, parlametarii au decis ca ele să aibă loc după ce va fi instalat noul președinte ASF. Acesta va fi, potrivit mai multor surse politice, Nicu Marcu, în acest moment vicepreședinte la Curtea de Conturi, fost deputat PNL. Înscrierile pe lista pentru șefia ASF au fost amânate până pe 18 iunie, când vor avea probabil loc și audierile și, imediat după și votul îmn Parlament, așa cum ECONOMICA.NET a scris în premieră.

Economica a scris despre numirea sa și despre faptul că Daniel Zamfir, singurul candidat care și-a anunțat public intențiile, are șanse reduse să fie suținut de actuala conducere PSD.

De altfel, Marcu a apărut pe tapet încă de la finalul lui 2019, însă evenimentele ulterioare, în principal epidemia de Coronavirus, au amânat procedura pentru numirea unui șef ASF. Fost deputat USL din partea PNL, Marcu are susținere în zona liberalilor, dar și în cea a ALDE. El are avantajul că este și specialist în domeniul financiar, profesor la ASE și om cu experiență în control, la Curtea de Conturi. În plus, Marcu are avantajul poziției pe care o deține în prezent, vânată de mai mulți politicieni importanți. De altfel, concomitent cu procedura de numire a șefului ASF se desfășoară și procedura de numire a conducerii Curții de Conturi. Aici intervine și fostul premier, Victor Ponta, care și-ar dori actuala poziție a lui Marcu pentru Ilie Sârbu, socrul său. Partidul lui Ponta, Pro România, s-a apropiat mult de PSD după venirea la conducere a lui Marcel Ciolacu și are și un rol în structurarea balanței de forțe din Parlament. Postul de vicepreședinte al Curții de Conturi îl dorește și președintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău.

Te-ar mai putea interesa și
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat postat pe blogul companiei că a atins pragul de 1 miliard de utilizatori la nivel global....
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat luni în mod oficial un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi ...
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat luni un ghid şi un infografic care pot fi utile asiguraţilor/beneficiarilor ...
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este aprobat, semnat şi va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna ...