SENTIMENTUL de dimineaţă: Lumea nu se teme de război. Miză mai mare la masa FED decât pe frontul din Crimeea

Marile tranzacţii speciale (deal-uri) de la Bucureşti s-au făcut ieri la preţuri în creştere. Atâta vreme cât Rusia nu va fi izolată relevant, nimeni nu se teme prea tare de efectele crizei ucrainiene. Mai important este ce va face şefa Federal Reserve (FED) , banca centrală a SUA, de unde vor veni tot mai puţini bani "gratis" pentru speculatori.
Adrian N. Ionescu - mie, 19 mart. 2014, 07:13
SENTIMENTUL de dimineaţă: Lumea nu se teme de război. Miză mai mare la masa FED decât pe frontul din Crimeea

Marile pieţe aşteaptă concentrate veştile din Washington, unde the FED chairwomen Janet Yellen urmează să-şi precizeze politica de reducere a facilităţilor monetare, prin care banca centrală a SUA a pompat bani aproape gratis în sistemul financiar al lumii.

Marii speculatori preferă şi azi să parieze, prin instrumente derivate (futures), pe o deschidere în stagnare a celor mai importanţi indici bursieri ai Europei, la deschiderea burselor, dar cu oarecare apetenţe negative:  -0,0% pentru DAX la Frankfurt, -0,0% pentru CAC 40 la Paris şi -0,0% pentru FTSE 100 la Londra.

Mediul

Ucraina a permis soldaţilor săi din Crimeea să folosească armele pentru a-şi apăra vieţile, după ce s-a înregistrat prima victimă în urma unei escaladări militare, izolată totuşi.

Contează mai mult ce va transmite azi Janet Yellen. Probabil că se va reduce, cu alte 10 miliarde de dolari, volumul operaţiunilor de infuzie de lichidităţi în piaţă, dar se vor da şi noi repere, mai flexibile, privind calendarul şi criteriile trecerii de la o politică monetară extrem de permisivă la una în care se pune totuşi ceva preţ (dobândă) pe valoarea banilor.

Reperele tehnice

Nici marii investitori (păstrând proporţiile) de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu se lasă afectaţi de ameninţările răsăritene.

Prin tranzacţii speciale (deal) de peste 74 de milioane de lei, făcute la preţuri peste cele ale pieţei principale, s-au schimbat pachete semnificative de acţiuni , din raţiuni de afaceri fără legătură cu ceea ce înseamnă „ameninţarea rusă” pentru mediul economic global.

Indicele BET FI  a crescut şi ieri, foarte uşor,  până peste fostul suport de la 29.200 de puncte.

Este o expresie a marii volatilităţi faptul că acest suport  şi-a schimbat, de două trei ori în acest an, funcţionalitatea din suport în rezistenţă şi vice versa.

Un suport necompromis păstrează valabilă tendinţa de creştere pe termen mediu. O rezistenţă ne depăşită poate compromite creşterea (v. DIDACTICE).

BET FI pleacă azi de la 29.321 de puncte. BET FI este cel mai nervos indice (v. Arhiva) şi cel mai sensibil la toanele speculatorilor. Are reputaţia de oracol.

Suportul principal de la de la 28.500 de puncte este în siguranţă. Ca să avem din nou bucuria reconfirmării tendinţei de creştere, ar trebui depăşit  „nivelul de confirmare pozitivă la pragul psihologic 30.000”, stabilit de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities Cluj Napoca.

Desigur, „rămânem pe mai departe precauţi şi aşteptăm semne clare că acest val (de scăderi, cel din ultimeledouă trei săptămâni, n.r.) s-a încheiat”, a mai scris Dan Rusu, în raportul său de luni.

Tendinţa de creştere pe termen lung ar „pierde teren”, în cazul în care „corecţia (negativă, n.r.) s-ar adânci în interiorul intervalul 27.800 – 26.700”.

Restul este Arhivă şi este mai jos.

Ce este mai important din articol, sentimentul, este descris, de obicei, înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări de conjunctură, date de arhivă şi corectură.

Arhiva

Indicele BET FI  are reputaţia de oracol, pentru că Societăţile de Investiţii Financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP), din portofoliul său, au expunere pe aproape tot ce este important din economia României.

BET FI este, de aceea, cel mai sensibil barometru al tendinţelor curente ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru că acţiunile din portofoliul său sunt cele mai vânate şi deci cele mai supuse speculaţiilor.

„În cel mai bun caz, preţurile (BET FI, adică, n.r.) s-ar menţine peste actualele suporturi de la 29.800 – 30.000″, caz în care am urmări „cu interes rezistenţele de la 30,500, respectiv 31,500”, spunea analistul clujean Dan Rusu la început de martie.

Ca să ne arătăm cu decenţă speranţa în pace, mai recitim şi:

Începe un război economic între Rusia şi Occident? Cine va suferi mai mult

Ce dividende vor da în acest an companiile de la BVB şi cât de atractive mai sunt

Goana după dividende: Câştiguri de până la 35%, estimează analiştii conform profiturilor pe 2013

Cât profit se poate scoate din 100 de lei vânzări. Cele mai profitabile companii de la Bursa din Bucureşti

Arhivele celor dintâi două luni a acestui an sunt concentrate în:

SENTIMENTUL din 28 februarie:

Războiul se duce între Crimeea şi şefa dolarilor, nu doar în Ucraina. Vezi ştirile

SENTIMENTUL din 31 ianuarie:

Jocurile volatilităţii. Facebook a salvat ziua în America, Europa n-are erou

Şi mai multe indicii valoroase mai pot fi găsite în:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Banca Mondiala salvează situaţia măcar azi

 

„DIDACTICELE“

Un indice bursier este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România).

Pe pieţele de derivate (futures mai ales), marii jucători anticipează preţurile acţiunilor la bursele europene, anunţă deschideri în creştere.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
 
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Lichiditatea în creştere pe fondul creşterii cotaţiilor indică încrederea investitorilor.

La fel, lichiditatea mică (valoarea tranzacţiilor), pe fondul scăderii sau stagnării cotaţiilor, indică faptul că presiunea pe vânzare este mică şi că sentimentul este totuşi predominant bun, în ciuda confuziei aparente, care respectă stimulentele negative.

Dar dacă lichiditatea este mare şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 
AVERTISMENT

Mai întâi:

Apariţia unor date şi ştiri noi pe piaţă, ca şi pur şi simplu schimbările percepţiilor investitorilor pot schimba evoluţiile pe parcursul zilei. 

Multe SENTIMENTE sunt exemple, ca acela din 29 ianuarie. Ziua a început tot într-o încântare. A fost perceput foarte bine faptul că Turcia mărise dobânda de referinţă şi în in ciuda aşteptăriii unei veşti triste de la FED.  După prânz jucătorii au considerat că scăderea dobânzii nu este de ajuns, deşi o numiseră şocantă cu câteva ore înainte.

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii, ca şi de căsătorie sau de mers la război (cum zice proverbul), este exclusiv a celor care le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...