Declaraţia unică: mai aveţi două săptămâni în care o puteţi trimite la Fisc fără să fiţi amendaţi. Răspunsuri la cele mai importante întrebări despre formular

Cu câteva excepţii, persoanele fizice care obţin doar venituri extrasalariale şi care estimează că aceste venituri depăşesc plafonul de 12 salarii minime pe economie în anul 2021 trebuie să le declare la Fisc, prin intermediul declaraţiei unice, până la 25 mai. În cazul în care depăşesc acest termen, riscă o amendă cuprinsă între 50 de lei şi 500 de lei, potrivit Legii 295/2020, consultate de Economica.net.
Cristina Şomănescu - lun, 10 mai 2021, 22:04
Declaraţia unică: mai aveţi două săptămâni în care o puteţi trimite la Fisc fără să fiţi amendaţi. Răspunsuri la cele mai importante întrebări despre formular

Unele persoane fizice care încasează venituri extrasalariale şi care estimează că aceste venituri vor fi în cuantum net în 2021 peste plafonul de 12 salarii minime pe economie trebuie să completeze şi să trimită declaraţia unică la Fisc.

Economica.net vă răspunde la unele dintre cele mai importante întrebări primite de la cititori despre declaraţia unică în acest an.

Cât e plafonul în funcţie de care puteţi afla dacă asigurarea socială la sănătate e obligatorie sau opţională pentru dumneavoastră în 2021?

Plafonul aferent declaraţiei unice este de 27.600 de lei în 2021, potrivit informaţiilor comunicate de ANAF pentru Economica.net. Oficialii Fiscului au clarificat pentru Economica.net care e valoarea plafonului minim pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale în anul 2021, în contextul atipic al începutului de an, în care avem oficial două niveluri ale salariului minim în luna ianuarie. Vă amintim că plafonul declaraţiei unice creşte odată cu majorarea salariului minim pe economie. Detalii, la acest link.

Ce formular al declaraţiei unice e valabil pentru veniturile extrasalariale realizate în 2020 şi pentru estimate în anul 2021?

Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate în 2020 şi pentru veniturile estimate în 2021 are nou formular, reglementat prin Ordinul ANAF nr. 14 din 2021, publicat în Monitorul Oficial marţi, 12 ianuarie.

Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect la acest link:

Actul normativ care reglementează declaraţia unică aferentă veniturilor extrasalariale realizate în 2020 şi estimate pentru 2021 – OP ANAF 14 din 2021 poate fi citit la acest link. Vă recomandăm să îl parcurgeţi cu atenţie înainte să completaţi declaraţia unică. 

Nu aveţi venituri fiscalizate şi vreţi să vă asiguraţi la sănătate în 2021. Cum procedaţi

Dacă nu aveţi venituri fiscalizate şi dacă nu vă număraţi printre categoriile de persoane asigurate fără plata contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS), vă veţi putea asigura la sistemul asigurărilor sociale de sănătate prin completarea corectă a declaraţiei unice şi trimiterea ei la Fisc. Despre acest subiect am scris aici:

Asigurarea la sănătate a oamenilor fără venituri fiscalizate costă 1.380 de lei în 2021 şi e opţională; cum vă puteţi asigura

Asigurarea la sănătate a oamenilor care au doar venituri extrasalariale, sub plafon în 2021: cât plătiţi dacă vă asiguraţi până la 25 mai sau după această dată; calcule şi exemple

Asigurarea la sănătate a oamenilor care au doar venituri extrasalariale aflate sub plafonul de 27.600 de lei în 2021 şi care nu sunt asiguraţi fără plata contribuţiei (CASS) e opţională. Asigurarea la sănătate îi costă 1.380 de lei dacă oamenii trimit declaraţia unică la Fisc până la 25 mai 2021 inclusiv, ori dacă o trimit la ANAF în luna decembrie, arată o statistică făcută de Economica.net. În cazul în care oamenii trimit declaraţia unică în perioada 26 mai – 30 noiembrie, vor plăti mai mult ca să fie asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, arată o analiză Economica.net, pe care o puteţi citi la acest link. 

Citiţi şi:

Asigurarea la pensie pentru cei care au doar venituri extrasalariale sub plafon costă cel puţin 6.900 de lei în 2021. E opţională

Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc fie în format hârtie, fie online.

Persoanele care vor să completeze în format hârtie declaraţia unică, aferentă veniturilor realizate în 2020, respectiv estimate în 2021, o pot descărca de la acest link, iar  anexa de la acest link.

Atenţie! Formularul declaraţiei unice în format hârtie de la acest link vizează veniturile realizate în 2020 şi cele estimate pentru anul 2021, fiind reglementat prin OP ANAF 14 din 2021, despre care am scris mai sus. Pentru declararea veniturilor extrasalariale din alţi ani decât 2020 şi 2021 sunt valabile alte formulare ale declaraţiei unice, pe care le puteţi găsi pe site-ul Fiscului. 

După completare, oamenii au două opţiuni: fie o trimit prin poştă, în scrisoare recomandată, însoţită de confirmare de primire, adresată organului fiscal în evidenţa căruia se află, fie direct la registratura organului fiscal.

Ce trebuie să ştiţi despre completarea şi trimiterea declaraţiei unice online

De unde descărcaţi formularul editabil al declaraţiei unice pentru veniturile estimate în 2021?

PDF-ul inteligent al declaraţiei unice aferente veniturilor realizate în 2020 şi estimate în 2021 poate fi descărcat de la acest link, accesând soft-ul A, actualizat de Fisc la 17 martie 2021.

Economica.net a scris, pe larg, cum se deschide formularul pdf inteligent al ANAF, la acest link:

Declaraţia unică în 2021: formularul inteligent, publicat de ANAF, se deschide la fel de complicat ca până acum. Iată paşii de urmat

Pentru declararea veniturilor extrasalariale din alţi ani decât 2020 şi 2021 sunt valabile alte formulare inteligente ale declaraţiei unice, pe care le puteţi accesa la acest link.

Declaraţia unică: cum o semnaţi dacă trimiteţi formularul prin Spaţiul Privat Virtual – răspunsuri oficiale

Economica.net a primit în ultimul an numeroase întrebări de la cititori care ne-au spus că nu ştiu dacă e obligatorie semnătura electronică calificată pe formularul inteligent al declaraţiei unice, trimis la Fisc prin SPV. Oamenii ne-au semnalat că pentru cititorul neavizat al legislaţiei fiscale, actele care reglementează modul în care trebuie semnată DU când e trimisă prin SPV sunt formulate neclar.

În acest context, Economica.net a vorbit cu oficialii ANAF despre subiect. Iată ce ne-au răspuns:

Persoanele fizice care se autentifică în Spaţiul Privat Virtual cu numele, parola şi codul de autentificare de unică folosinţă ca să trimită declaraţia unică (DU) la Fisc pot semna formularul inteligent al DU cu semnătură simplă, nu au nevoie de semnătură digitală calificată, reiese din răspunsul primit de Economica.net de la ANAF. „Platforma online „Spaţiul Privat Virtual” a fost creată, în principal, pentru a facilita persoanelor fizice depunerea documentelor, inclusiv depunerea declaraţiei unice, fără a utiliza semnătură digitală calificată”, au spus pentru Economica.net oficialii Fiscului. 

Răspunsurile oferite de specialiştii ANAF pentru Economica.net despre acest subiect le puteţi citi, pe larg, la acest link.

 

Declaraţia unică se trimite la Fisc:

– până la data de 25 mai 2021 inclusiv, pentru definitivarea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale aferente veniturilor realizate în 2020;

– până la data de 25 mai inclusiv, pentru declararea veniturilor estimate că vor fi realizate de persoanele fizice în anul 2021.

Declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/încheierii contractului între părţi, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declaraţiei unice.

Riscaţi amendă de la 50 de lei dacă depuneţi declaraţia după termen. 

Amenda pentru nedepunerea declaraţiei unice la termen e cuprinsă între 50 de lei şi 500 de lei, potrivit Legii 295/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, precum și aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, consultată de Economica.net.

Citiţi şi:
Impozitarea veniturilor realizate în străinătate: când trebuie să trimiteţi declaraţia unică la Fisc

Veniturile din premii şi jocuri de noroc: cum se impozitează şi în ce situaţii trebuie să depuneţi declaraţia unică la Fisc

Te-ar mai putea interesa și
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom Food, lansează în București AD/01, un nou "studio tech" care se va ocupa......
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...